VEDTEKTER for Roaldsida veglag
Vedtektene ble første gang vedtatt av årsmøtet 20. april 2011.
Vedtektene ble sist revidert og endret av årsmøtet 27. mars 2024.
§ 1 VEGLAGET
Roaldsida veglag, heretter kalt veglaget, omfatter Økslevegen, Hjellhaugmarka og Orrehaugen (og tilhørende sideveger) i Stranda kommune, jf. vedlegg 1 med kart der veglagets dekningsområde er markert. Ringstadsætervegen, fra hovedvegen og opp til krysset med Økslevegen, er felles med Ringstadsætra veglag.
Vegområdet er kjørebane, skuldre, grøfter, fyllingsfot og skjæringstopp pluss én meter på hver side.
Møteplasser, snuplasser og parkeringsplasser inngår i vegområdet.
Veglaget kan utvides, f.eks som følge av nye veger som blir bygget innenfor det geografiske arealet for veglaget, samt veger til, eller i andre områder med tilknytning til veglagets eksisterende dekningsområde.
Før innlemmelse i veglaget skal nye veger innfri reguleringsplanens krav til vegklasse på utbyggingstidspunktet.
Etter søknad kan veglagets styre vedta at veglaget overtar ansvaret for vedlikehold og vinterberedskap for aktuelle, nye veger, jf likevel § 12 om oppgradering av vegstandard dersom vedlikeholdskostnadene blir urimelig høye, samt § 15 nr. 4 om vinterbruk og -drift av vegene.
Dersom styret avviser søknad om innlemmelse i veglaget, kan søker anke styrets vedtak til førstkommende årsmøte. Slik anke har ikke oppsettende virkning.
§ 2 FORMÅL
Vegen skal tjene medlemmenesi interesser som helårs adkomst til eiendommene.
Eiere av eiendom som ligger innenfor veglagets dekningsområde og andre, som ikke er medlemmer i veglaget, jf § 5.1, skal ha rett til å bruke vegen mot betaling av veg-/anleggsavgift, jf § 13.
Vegen kan stenges for allmenn ferdsel.
Veglaget skal sørge for å opprettholde standarden på vegen med vedlikehold og utbedringer, samt sørge for brøyting og strøing i vintersesongen, jf § 15 nr. 4.
Veglaget kan ta initiativ til å igangsette større tiltak på vegen, som omlegging og standardheving. Slike tiltak skal i så fall vedtas av årsmøtet. Før årsmøtets behandling skal tillatelse til slike tiltak avklares med grunneier/vegeier. Ny vegstandard skal minimum være i tråd med reguleringsplanens krav til vegklasse på omleggingstidspunktet.
§ 3 ANSVAR
Medlemmene har delt, ubegrenset ansvar i samsvar med andelene, jf § 5.1 og jordskiftelovens bestemmelser (§ 3-29).
§ 4 RETT TIL BRUK AV VEGEN
Vegen disponeres av medlemmene i fellesskap og i samsvar med de respektive andelene.
§ 5 MEDLEMSKAP
§ 5.1 Medlemmer og andeler, rettigheter og plikter
Eiere og festere av eiendommer (tomt og/eller bebyggelse) langs Økslevegen, Orrehaugen og Hjellhaugmarka, inkludert tilhørende sideveger, er medlemmer og har andel(er) i veglaget. Andelene i veglaget framgår av vedlegg 2 til vedtektene.
Andel følger bebygd eiendom og kan ikke skilles fra denne. Medlemskap er pliktig når eiendommen ligger innenfor vegens dekningsområde. Betalt engangsvederlag gir medlemskap i veglaget, jf §14. Etter søknad kan også andre innvilges medlemskap og tildeles andel. Søknaden sendes til veglagets styre som fatter vedtak. Styrets vedtak kan ankes til årsmøtet. Slik anke har ikke oppsettende virkning.
Andelene er grunnlaget for medlemmenes rettigheter og plikter i veglaget.
Medlemmene har plikt til å informere styret om forhold som er av interesse for veglaget. Dette gjelder blant annet kontaktinformasjon.
For personlige sameier skal styret ha informasjon om sameiets kontaktperson. Vedkommende vil få innkalling til årsmøtet, har stemmerett i årsmøtet og skal betale fakturaer for eiendommen.
Dersom vegen påføres skade skal dette meldes til styret for veglaget. Vedkommende som forvolder skaden kan gjøres ansvarlig for kostnadene med å utbedre skadene.
Endret utnytting av eiendom som medfører varig og betydelig endret bruk av vegen, jf. § 15.2, skal meldes til styret så tidlig som mulig.
Eierskifte og fradelinger skal meldes til styret senest tre uker etter at eierskifte/fradeling er offisielt gjennomført.
Medlemmene må rette seg etter vedtektene og vedtak i årsmøtet og styret.
§ 5.2 Endring av medlemskap og andeler
Medlemmer kan søke om opphør av medlemskap når eiendom får annen vegadkomst. Styret avgjør søknaden. Styrets vedtak kan ankes til førstkommende årsmøte. Opphør av medlemskap gir ikke krav på noen andel av veglagets formue.
Ved endring av utnytting av eiendom som medfører varig og betydelig endret bruk av vegen, jf. § 15.2, kan andelen endres. Styret avgjør om andelen skal endres. Styrets vedtak kan ankes til førstkommende årsmøte.
Fradelt ny eiendom blir medlem i veglaget når engangsvederlag etter § 14 er betalt.
Eier av eiendom som ikke er bebygd og som ikke er medlem, kan søke om medlemskap. Styret avgjør søknaden – jf. § 14 om betaling av engangsvederlag.
Eiendom med nytt medlemskap skal tildeles en andel som står i forhold til andre medlemmers andel og bruk av vegen.
Totalrevidering av andelene kan gjøres dersom forutsetningene for gjeldende fordeling er endret vesentlig. Totalrevidering gir ikke grunnlag for endring av tidligere fordeling av anleggskostnader.
§ 6 ÅRSMØTET
Årsmøtet er veglagets øverste myndighet. Alle medlemmer har møterett på årsmøtet.
Årsmøtet avvikles i påsken, onsdag før skjærtorsdag.
Frist for innsending av saker som ønskes behandlet er to måneder før årsmøtet. Sakene sendes til veglagets styre. Alle saker som innen fristen er fremmet til behandling i årsmøtet skal føres opp på sakslisten.
§ 6.1 Innkalling
Styret innkaller til årsmøtet. Innkallingen skal skje senest én måned før årsmøtet. Innkallingen skal sendes skriftlig/digitalt til alle medlemmer. Sakslisten skal følge innkallingen. Årsmelding, revidert regnskap, eventuelt forslag til tiltaksplan med budsjett og valgkomitéen sitt forslag til valg skal være vedlagt. Ved forslag om vedtektsendring skal det konkrete forslaget også være vedlagt innkallingen.
Bare medlemmer har stemmerett på årsmøtet. Husstandsmedlemmer i eiendommene har møte- og talerett, men ikke stemmerett. Medlemmer kan være representert med skriftlig fullmakt.
Årsmøtet kan ikke gjøre bindende vedtak i andre saker enn de som er oppført i sakslisten. Punktene under § 6.3 er vanlige årsmøtesaker, og skal være oppført i sakslisten.
Årsmøtet er vedtaksført når innkallingen har skjedd i samsvar med vedtektene.
§ 6.2 Representasjon og avstemningsregler
Medlemmer kan la seg representere med skriftlig fullmakt. Andre enn medlemmer kan også møte med fullmakt. Ingen kan møte med fullmakter for mer enn tre eiendommer. Medlemmer kan møte sammen med fullmektig.
Ved avstemning og valg har medlemmene stemmerett i samsvar med sin andel, jf. § 5.1 og vedlegg 2. Personlig sameie skal ved avstemning avgi felles stemme for eiendommen.
Valg og vedtak på årsmøtet blir avgjort med alminnelig flertall (mer enn 50 %) av de avgitte stemmene, med unntak for vedtektsendringer, jf. § 16. Stemmelikhet blir avgjort ved loddtrekning. Ved flere enn to vedtaksforslag, tas alternativet med færrest stemmer bort i hver avstemningsrunde, inntil ett av alternativene får alminnelig flertall. Alternativt kan det forslaget som er mest ytterliggående settes opp mot de øvrige forslagene.
§ 6.3 Årsmøtet skal:
(1) Velge møteleder
(2) Velge protokollskriver
(3) Velge to som skal underskrive møteprotokollen sammen med møtelederen og protokollskriveren
(4) Godkjenne innkallingen, fullmakter og sakslisten, samt registrere antall møtedeltagere
(5) Behandle årsmelding og revidert regnskap
(6) Behandle styrets forslag til tiltaksplan med budsjett, dersom slikt forslag foreligger
(7) Vedta eventuell øvre beløpsgrense for anbud styret har kompetanse til å godta
(8) Vedta utligninger etter § 12 og engangsvederlag etter § 14
(9) Behandle eventuell anke på negativt vedtak i styret om utvidelse av veglagets dekningsområde
(10) Behandle eventuelle andre ankesaker etter negative vedtak i styret
(11) Behandle eventuelle forslag om endringer i vedtektene
(12) Behandle andre saker som er oppført i sakslisten
(13) Gjennomføre valg av:
- Styreleder for to år dersom vedkommende er på valg, jf. § 7
- Styremedlemmer som er på valg for to år, jf. §7
- Varamedlemmer som er på valg for to år, jf. §7
- To interne revisorer for ett år
- Valgkomité for ett år. Det skal velges én representant fra hvert av de fire hytteområdene Hjellhaugmarka, Orrehaugen, Roalden Øst og Øvre Roaldsida
§ 6.4 Ekstraordinært årsmøte
Ekstraordinært årsmøte holdes når styret anser det som nødvendig eller når minst 1/3 av medlemmene krever det.
Det ekstraordinære årsmøtet kan bare behandle og gjøre bindende vedtak i saker som er årsak til innkallingen og som er oppført i sakslisten.
Reglene for ekstraordinært årsmøte er ellers de samme som for ordinært årsmøte.
§ 7 STYRET
§ 7.1 Sammensetning
Veglaget blir ledet av et styre på fem medlemmer, som er styreleder og én representant fra hver av de fire hytteområdene: Hjellhaugmarka, Orrehaugen, Roalden Øst og Øvre Roaldsida. Hvert styremedlem har personlig varamedlem som tiltrer styret i det faste medlemmets fravær.
Ved styreleders fravær overtar nestleder styrelederfunksjonen og nestleders vararepresentant fra det aktuelle hytteområdet tiltrer styret.
Styrelederen og øvrige styremedlemmer og varamedlemmer velges på årsmøtet. Styret konstituerer seg selv og velger etter hvert årsmøte hvem som skal være nestleder, sekretær og kasserer.
Alle styrevalg i årsmøtet gjøres for 2 år av gangen, men alternerende, slik at ikke alle er på valg samtidig. I partallsår velges styremedlemmer og varamedlemmer fra Hjellhaugmarka og Øvre Roaldsida. I oddetallsår velges styreleder samt styremedlemmer og varamedlemmer fra Roalden Øst og Orrehaugen. Dersom noen av de valgte fratrer før valgperiodens utløp, foretas suppleringsvalg for den gjenværende perioden.
§ 7.2 Styremøter
Styrelederen innkaller til styremøter. Innkalling skal skje skriftlig. Sakslisten og saksdokumenter bør være vedlagt innkallingen.
Innkalling sendes også til vararepresentantene. Ved forfall fra et av styremedlemmene skal styremedlemmet selv varsle sin personlige vararepresentant.
Styremøte skal holdes når styrelederen mener det er behov, eller når minst to i styret krever det.
§ 7.3 Avstemningsregler
Styret er vedtaksført når hele styret er innkalt i tråd med vedtektene og minst én representant fra hvert av de fire hytteområdene er til stede i møtet eller gir sitt samtykke til beslutningen(e) per mail.
Vedtak blir gjort med alminnelig flertall av de avgitte stemmene. Alle har lik stemmerett, men stemmelikhet blir avgjort av styreleders stemme.
Medlem i styret må ikke være med i behandlingen eller avgjørelsen av spørsmål som vedkommende har en personlig eller økonomisk interesse i.
§ 7.4 Styrets oppgaver og myndighet
Styret skal lede driften av veglaget i samsvar med vedtektene og vedtak i årsmøter. Styret skal blant annet:
(1) Føre tilsyn med vegen, stikkrenner, veggrøfter, vegarbeid m.m.
(2) Sørge for vedlikehold og utbedring i samsvar med vedtatt tiltaksplan
(3) Innhente og godta anbud om tiltak på vegen eller vinterdrift
(4) Ved tiltak som innebærer utviding av vegområdet eller rydding av vegetasjon utenfor vegområdet, skal styret varsle grunneier/vegeier om det planlagte tiltaket. Styret skal innhente grunneiers/vegeiers samtykke til tiltaket og avtale eventuell erstatning for inngrepet
(5) Sørge for nødvendig skilting langs vegen
(6) Forebygge skade på vegen ved å sette i gang arbeid og/eller regulere kjøring – jf. § 15.3
(7) Sørge for utbedring etter skade på vegen, blant annet avgjøre kostnadsansvar ved påført skade, jf. § 15.1 andre avsnitt. Skadevolder skal varsles før avgjørelse om kostnadsansvar
(8) Forebygge og håndtere naturskade. Styret kan iverksette nødvendige tiltak for å forebygge naturskade. Oppstår det naturskade som kan berettige erstatning fra Statens naturskadeordning, må styret dokumentere skaden før utbedring og søke om erstatning i tide
(9) Til enhver tid ha utarbeidet og ajourført oversikt over veglagets medlemmer, jf. vedlegg 2
(10) Årlig indeksregulere gjeldende anleggsavgift og evaluere avgiftens totalbeløp hvert 5. år, jf. § 13.
(11) Fastsette avgifter for bruk av vegen for de som ikke er medlemmer i veglaget
(12) Sørge for innkreving av utligninger, vegavgifter og engangsvederlag. Betales ikke fakturert beløp ved forfall, kan det pålegges rente etter forsinkelsesrenteloven fra forfall til betaling skjer. Styret kan iverksette tvangsinndriving av skyldig beløp
(13) Innkalle og arrangere årsmøte, legge frem årsmelding og revidert regnskap
(14) Vurdere og fremme saker som må behandles i årsmøtet. Fremme forslag til årsmøtet om utligninger, anleggsavgift, vegavgifter, engangsvederlag og tiltaksplan med budsjett
(15) Sørge for ordnet regnskapsføring og revisjon
(16) Føre protokoll fra styremøte. Alle tilstedeværende skal godkjenne protokollen. Alle medlemmer har rett til innsyn i protokollen
(17) Legge protokoll fra årsmøte og styremøte på veglagets hjemmeside, www.roaldsida.no
(18) Gi nødvendig informasjon og ha kommunikasjon med eiere av eiendommer som bruker vegen, men som ikke er medlemmer i veglaget. Slike brukere av vegen skal ved forespørsel gis innsyn i revidert regnskap og årsmelding.
(19) Foreta innmelding av veglaget i aktuelle offentlige registre (f.eks. enhetsregisteret og momsregisteret)
(20) Avgjøre spørsmål og søknader fra personer, foreninger o.l. om bruk av vegen
(21) Behandle søknad og gjøre vedtak om utvidelse av veglagets dekningsområde, jf. § 1
(22) Ha kontakt og dialog med offentlige myndigheter i saker som vedrører veglaget
(23) Utføre andre oppgaver som årsmøtet pålegger styret
§ 8 MINDRETALLSVERN
Vedtak i årsmøtet og/eller av styret må ikke stride mot vedtektene, medføre en fordel for flertallet til urimelig skade for mindretallet, eller medføre urimelig kostnad for noen medlemmer.
§ 9 SIGNATURRETT
Styrelederen og et styremedlem i fellesskap har signaturrett.
§ 10 REGNSKAP
Regnskapsåret følger kalenderåret.
Regnskapet for foregående år skal være avsluttet i god tid før styrets frist for utsending av årsmøtepapirer til medlemmene.
§ 11 INNTEKTER
Innbetalte utligninger, vegavgifter og engangsvederlag, jf. §§ 12, 13 og 14, er felles inntekter for veglaget.
Overskudd skal brukes til driften av veglaget og kan ikke refunderes til medlemmene i veglaget.
§ 12 KOSTNADER
Kostnader som ikke blir dekket av vegavgifter og andre inntekter, skal utlignes på medlemmene. Slik utligning kan innkreves på forhånd for å dekke kostnader til normal drift og/eller på grunnlag av budsjett for konkrete utbedringstiltak.
Kostnader med vedlikehold og utbedringer skal utlignes etter andelene, jf. vedlegg 2.
For større tiltak som omlegging av vegen og standardheving, skal det vurderes om noen medlemmer blir pålagt en urimelig kostnad ved utligning etter andelene. I så fall skal kostnadene fordeles særskilt etter nytten med tiltaket.
Dersom vedlikeholdskostnadene blir urimelig høye og dette skyldes at aktuell veg ikke er bygget i henhold til reguleringsplanens krav til vegklasse ved anleggelse av vegen, skal veglaget kreve at eier av vegen utbedrer eventuelle skader og oppgraderer vegstandarden i samsvar med reguleringsplanenes krav.
Dersom vedlikeholdskostnadene av andre årsaker blir urimelig høye, kan veglaget kreve at brukerne av denne vegen utbedrer skader slik at fremtidige vedlikeholdskostnader normaliseres.
Ved utbedring av skade på vegen, omlegging eller standardheving, kan årsmøtet med 2/3 flertall av avgitte stemmer vedta å ta opp banklån med bestemt låneramme og nedbetalingstid. Medlemmenes ansvar for lån er i samsvar med § 3.
Medlemmene har rett til å kreve sin økonomiske forpliktelse fastsatt ved skjønn etter veglovens § 54. Avgjørelse i en klagesak over slik fastsettelse skal meddeles medlemmet sammen med informasjon om en frist på tre måneder til å begjære skjønn. Hvis det ikke er begjært skjønn innen fristens utløp, er forpliktelsen endelig fastsatt.
Retten til å kreve forpliktelsen fastsatt ved skjønn gjelder også §§ 13 og 14.
§ 13 ANLEGGSAVGIFT
Det skal betales en anleggsavgift som fom 28.3.2024 er kr 17 500,- per boenhet for nybygg innen veglagets dekningsområde, se avsnitt 3 og 4 om regulering av beløpets størrelse. Avgiften betales av tiltakshaver ved anleggsstart/igangsettingstillatelse på angjeldende eiendom.
Kravet om å betale anleggsavgift gjelder også ved utviding av antall boenheter ved nybygg på allerede bebygd eiendom.
Anleggsavgiften skal årlig reguleres i samsvar med «Byggekostnadsindeks for veganlegg, Drift og vedlikehold av veger». Beregnet beløp avrundes årlig opp til nærmeste hele hundre kroner.
Styret skal hvert 5. år vurdere nivået på anleggsavgiftens totalbeløp og eventuelt legge frem forslag til regulering for veglagets årsmøte.
Styret kan bestemme at et medlem eller en annen bruker skal betale en særlig avgift ved tidsavgrenset og/eller betydelig (mer)bruk av vegen. Vedtaket kan ankes til årsmøtet. Slik anke har ikke oppsettende virkning.
§ 14 ENGANGSVEDERLAG FOR MEDLEMSKAP
Det skal betales et engangsvederlag per boenhet for medlemskap i veglaget. Vederlaget kreves inn når boenheten tas i bruk. Årsmøtet fastsetter beløpets størrelse.
Fom 28.3.2024 er beløpet kr 5 829,-
Engangsvederlaget skal årlig reguleres i samsvar med «Byggekostnadsindeks for veganlegg, Drift og vedlikehold av veger».
Styret skal hvert 5. år vurdere nivået på vederlaget og eventuelt legge frem forslag til regulering for veglagets årsmøte.
Betalt engangsvederlag gir medlemskap i veglaget.
Ved fradeling av eiendom, er dette grunnlag for nytt medlemskap og engangsvederlaget skal betales når ny boenhet tas i bruk.
Ved innvilget søknad om nytt medlemskap, skal engangsvederlaget betales av søkeren.
§ 15 BRUK AV VEGEN
§ 15.1 Generelt om bruk av vegen
All bruk av vegen må skje slik at det ikke skader den eller er til urimelig ulempe for andre sin bruk av vegen.
Styret kan gjøre den som påfører vegen skade ansvarlig for kostnaden med å utbedre skaden, jf. § 7.4 (7).
Det er ikke tillatt å parkere på vegområdet, med unntak for tilrettelagte parkeringsplasser.
Ved tiltak som medfører avfall eller lignende på vegområdet, skal den ansvarlige sørge for opprydding.
§ 15.2 Utvidet bruk av vegen
Ved varig eller betydelig utvidet bruk fra medlemmer kan årsmøtet fastsette vilkår eller det kan avtales utføring eller dekking av kostnader med nødvendige tiltak på vegen dersom denne ikke har en standard for å tåle slik utvidet bruk. I slike tilfeller kan også andel for medlemmet endres, jf. § 5.2.
§ 15.3 Regulering av bruk
Årsmøtet kan fatte vedtak om årlige gjentakende restriksjoner om kjøring i perioder det er risiko for at vegen kan bli skadet. Styret skal i slike tilfeller fastsette nærmere datoer for start og slutt på perioder med gjentakende restriksjoner.
Styret kan i tillegg foreta nødvendig regulering av bruk når det oppstår særlige forhold som kan medføre at vegen blir skadet.
§ 15.4 Spesielt om vinterbruk og -drift
Alle brukere av vegene er forpliktet til å betale for vedlikehold og brøyting.
Beløpets størrelse varierer mellom tre soner innen veglagets område: Roalden øst, Hjellhaugmarka og Øvre Roaldsida/Orrehaugen. Kostnadsfordelingen er basert på anvendt tid og forbruk av grus, salt og kalsium mv. i hver enkelt sone. Kostnader knyttet til Økslevegen opp til toppen av bakken (ved 52/5/41), fordeles mellom de tre sonene.
Beregningsmodellen for fordeling av kostnadene ble vedtatt av Årsmøtet i 2014. Ved vesentlige utbygginger skal sonenes relative andel kontrolleres og eventuelt justeres.
Brukere av vegene, som ikke er medlemmer i veglaget, skal betale en avgift for vinterbruk. Avgiften fastsettes etter vedtak i styret.
§ 16 VEDTEKTSENDRING
Forslag til vedtektsendringer skal sendes til medlemmene sammen med innkallingen til årsmøtet.
Vedtektsendringer kan bare gjøres av et ordinært årsmøte. Det kreves 2/3 flertall blant de som avgir stemme for å endre vedtektene. Stemmeretten er i samsvar med andelene, jf. § 5.1 og vedlegg 2.
§ 2 (Formål), § 3 (Ansvar) og § 16 (Vedtektsendring) kan ikke endres.
Vedtektene ble første gang vedtatt av årsmøtet 20. april 2011.
Vedtektene ble sist revidert og endret av årsmøtet 27. mars 2024.
Vedlegg 1: Kart som viser veglagets dekningsområde
Vedlegg 2: Oversikt over medlemmenes andeler i veglaget. (Ihht til GDPR er denne oversikten ikke offentlig tilgjengelig)
[Fotnote 1] For å redusere risikoen for misforståelser er begrepene «medlem» og «medlemskap» gjennomgående brukt som beskrivelse av eiendommenes tilknytning til veglaget. Juridisk skal medlem/medlemskap i disse vedtektene forstås og håndteres som «medeier/medeierskap i veglaget».